

Accions
​
​
Conservació i gestió
​
C1 - Recuperació d’hàbitats estratègics: basses de ribera i gorgues permanents
Creació de microaiguamolls fluvials i de punts d'aigua permanents en rieres de règim mediterrani. Aquests hàbitats són clau per a la conservació de diverses espècies d'interès (amfibis, tortuga d'estany), però ambdós s'han vist reduïts a causa de les alteracions antròpiques de la hidromorfologia fluvial.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
C2. Recuperació de l’espinós i la bavosa de riu
Alliberament d'estocs d'aquestes dues espècies íctiques amenaçades, ja sigui com a reforç dels nuclis poblacionals coneguts ​o com a via d'expansió de la seva distribució actual.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
C3. Recuperació de nuclis de nàiades
Alliberament de peixos autòctons infectats amb gloquidis (fase larvària paràsita de les nàiades) de les 5 espècies de nàiades, totes elles altament amenaçades, presents a la conca del Baix Ter. Els alliberaments es durant a terme tant per a reforçar els nuclis poblacionals coneguts com per a afavorir la recolonització de trams de riu adequats.
Manteniment de peixos autòctons infectats amb gloquidis en condicions controlades, en canals de rec habilitats, per a afavorir el reclutament de nàiades en aquests espais.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
C4. Restauració estratègica de la connectivitat fluvial
Permeabilització de barreres d'origen antròpic (rescloses, guals, etc.) que limiten la connectivitat longitudinal per a les poblacions de peixos, alguns d'ells amenaçats (espinós, bavosa de riu, barb de muntanya, anguila), mitjançant la instal·lació d'artefactes de pas de peixos.
​
​
​
​
​​
​
​
​
​
​
​
C5. Control estratègic i local de flora exòtica
Eliminació de plançons de plantes exòtiques amb comportament invasor en comunitats de ribera. Aquesta acció es limitarà als punts de l'actuació C1, per a evitar la formació de rodals monoespecífics després de les pertorbacions derivades de l'actuació, o a altres punts on resulti particularment estratègic.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
C6. Control estratègic de fauna exòtica
Captura de 5 tàxons exòtics invasors particularment preocupants: coipú, visó americà, cranc vermell americà, tortugues aquàtiques i peixos. Aquesta acció es desenvoluparà en punts estratègics on l'impacte d'aquestes espècies té més potencial d'afectar espècies autòctones d'especial interès (turó, cranc de riu de potes blanques, tortuga d'estany, tortuga de rierol...), on s'incideixi sobre els fronts d'expansió o on les condicions s'adequïn a la realització de proves pilot.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​​
​
Recerca i coneixement
R1. Estudi i seguiment de la hidromorfologia fluvial
Realització de diagnosis actualitzades de la connectivitat fluvial, el grau de naturalitat del canal, l'estat del bosc de ribera i la hidrologia de l'àmbit d'actuació.​
​
R2. Estudi i seguiment dels hàbitats fluvials
Creació d'una cartografia d'hàbitats detallada i actualitzada de la totalitat de l'àrea d'actuació, segons classificació CORINE i HIC. Es destinarà un esforç especial a identificar hàbitats vinculats a basses temporals dins el sistema fluvial, un tipus d'ambients molt dinàmics i amb elevat interès per a la biodiversitat però no prou ben estudiats.
​​
R3. Estudi i seguiments dels peixos
Estudi de la distribució i l'estructura i dinàmica poblacional de l'ictiofauna, amb especial atenció a les espècies amenaçades i a l'avaluació dels resultats de l'actuació C2. Recollida de dades mitjançant tècniques de captura científica específiques per aquest grup faunístic.
​​​
R4 – Estudi i seguiments dels amfibis
Estudi de la distribució i l'estructura i dinàmica poblacional dels amfibis. Recollida de dades mitjançant tècniques de detecció específiques per aquest grup faunístic.
​
R5 - Seguiment de quelonis aquàtics
Estudi de la distribució i l'estructura i dinàmica poblacional de la tortuga d'estany i la tortuga de rierol. Recollida de dades mitjançant tècniques de captura científica específiques per aquest grup faunístic.
​
R6. Estudi i seguiments de les nàiades
Actualització de la distribució i l'estat de conservació de les 5 espècies de nàiades presents al Baix Ter i els seus afluents. Recollida de dades mitjançant tècniques de captura científica específiques per aquest grup faunístic i DNA ambiental.
​
R7. Seguiment d’altres vertebrats d'interès
​Ampliació del coneixement actual respecte les poblacions de vertebrats associats al sistema fluvial, ja sigui dins la pròpia llera o al bosc de ribera. Es recolliran dades d'abundància/activitat i distribució de la llúdriga i de la comunitat de rèptils terrestres, mitjançant tècniques de detecció específiques per a cada un d'aquests grups faunístics.
​
R8. Seguiment de les actuacions
Seguiment i avaluació dels resultats de les actuacions C1, C2, C3, C4, C5 i C6.​
​
​
Divulgació i educació ambiental
​
E1. Activitats d’educació ambiental: infants i joves
​Oferta d'activitats adreçades a centres escolars i entitats de lleure dels municipis inclosos en l'àmbit d'actuació. Es realitzaran principalment activitats de descoberta fora de l'aula per a apropar-se als valors naturals del riu i les seves amenaces.
​
E2. Activitats divulgatives: ciència ciutadana, xerrades i activitats per a públic familiar
​Realització d'activitats de descoberta per a públic enfocades a la fauna i altres valors naturals del riu, a més de xerrades o altres activitats informatives sobre el projecte.
​
E3. Ampliació i co-dinamització de l’ exposició LIFE POTAMO FAUNA
​
​
E4. Disseny i publicació de guies divulgatives: rius, basses i boscos de ribera
​
​
E5. Divulgació i comunicació als mitjans generals, les XXSS i la web de la Sorellona
​
​
E6. Difusió de resultats en jornades i congressos tècnico/científics
​
Ús públic
U.1 Creació d'itineraris interpretatius
​
​
U2. Disseny i instal·lació de panells divulgatius
​
​
U3. Col·laboració amb ens locals
​​
​
Voluntariat
V1. Organització d’activitats de voluntariat ambiental
​
​
V2. Creació i dinamització de grups de voluntariat ambiental









_edited.jpg)
.jpeg)
